دیزل ژنراتور چیست – صفر تا صد دیزل ژنراتور

Cummins Diesel Generator

مقدمه

دزیل ژنراتور که اغلب به آنها موتور برق دیزلی گفته می‌شود، در مکان‌هایی استفاده می‌شود که برق از نیروگاه اصلی در دسترس نیست یا از آن به عنوان وسیله اضطراری هنگام قطع یا افت جریان برق استفاده می‌شود. این دستگاه از ترکیب موتور دیزل و ژنراتور ساخته شده است.
طراحی موتور دیزلی به نحوی است که با سوزاندن سوخت‌هایی نظیر گازوئیل انرژی لازم خود را برای تامین برق کسب می‌کند.
این دستگاه معمولاً در مناطقی که نیاز به برق اضطراری است مانند بیمارستان‌های بزرگ، کارهای معدنی، کارخانه‌های صنعتی و غیره استفاده می‌شود. در این مقاله به این سوال که دیزل ژنراتور چیست پاسخ خواهیم داد.

انواع موتور برق دیزلی

سه نوع دیزل ژنراتور وجود دارد که به شرح زیر هستند:

1. ژنراتور قبل حمل

2. ژنراتور جوشکاری (اینورتر)

3. ژنراتور آماده به کار

ژنراتور پورتابل یا قابل حمل

این ژنراتور برای راه اندازی دستگاه‌های کوچک دیگر استفاده می‌شود. بنابراین بنزین یا گازوئیل به عنوان سوخت برای آن، استفاده می‌شود. این یک دستگاه خوب و مقرون به صرفه است که از آن می‌توان به راحتی استفاده کرد.

ژنراتور قابل حمل

ژنراتور جوشکاری

این دستگاه از دینام برای تولید برق استفاده می‌کند، که به موتور دیزل متصل است. از طریق مکانیزم 3 فاز برق را تولید می‌کند.

ژنراتور جوشکاری

ژنراتور استدبای یا آماده به کار

این دیزل ژنراتور را اکثر ما دیده‌ایم. اندازه آنها اکثرا بزرگ هستند و بیشتر در حالت آماده به کار یا استندبای دیده می‌شود. این ژنراتور فقط در مواقع اضطراری کار می‌کند.

ژنراتور اماده به کار

اجزای ژنراتور دیزل

ژنراتورها به عنوان یک آیتم ضروری برای مواقع اضطراری و قطع برق، قطعات زیادی دارند که به عملکرد آنها کمک می‌کند. هر بخش از یک ژنراتور هدف منحصر به فردی دارد که به ماشین اجازه می‌دهد به درستی کار کند و انرژی را در جایی که شما نیاز دارید تامین کند.

از آنجایی که کسب‌وکارها و شرکت‌ها برای ایمن نگه‌داشتن کارهای خود، عملکردشان و یا محصولات خود به شدت به برق متکی هستند، مهم است که بدانید ژنراتور چگونه کار می‌کند و هر قسمت چه کاری انجام می‌دهد. باید بدانید که اجزای کلیدی یک ژنراتور چگونه کار می‌کنند تا برق را تامین کنند.
دیزل ژنراتورها با تبدیل انرژی مکانیکی به نیروی الکتریکی کار می‌کنند. اجزا یا قطعات اصلی یک ژنراتور معمولاً عبارتند از:

سیستم سوخت

یکی از بخش های حیاتی یک ژنراتور تجاری، سیستم سوخت آن است. قبل از اینکه یک ژنراتور بتواند انرژی مکانیکی تولید کند، باید یک منبع سوخت باید برای آن سوخت تامین کند تا بتواند آن منبع (گاز طبیعی یا سوخت دیزل) را به انرژی شیمیایی تبدیل کند. این انرژی شیمیایی به انرژی مکانیکی و در نهایت خروجی الکتریکی تبدیل می‌شود.

اجازه دهید با مخزن سوخت در ژنراتورهای دیزل شروع کنیم. مخازن سوخت دیزل ژنراتور می‌تواند یک مخزن کمکی یا یک مخزن نصب شده روی ژنراتور باشد که به عنوان مخزن پایه دیزل شناخته می‌شود. مقدار سوختی که مخزن می‌تواند در خود نگه دارد، توانایی‌های تولید برق آن را از نظر مدت زمان تعیین می‌کند.

سیستم سوخت ژنراتور
به بیان ساده، هرچه مخزن سوخت دیزل بزرگتر باشد، مدت زمان بیشتری می‌تواند برای تغذیه ژنراتور کار کند و در صورت قطع برق، برق پشتیبان را تامین کند. اغلب اوقات، این ظرفیت مخزن سوخت دیزل بر اساس اندازه و رتبه بندی کیلووات دیزل ژنراتور، از جمله میزان مصرف سوخت و بار تخمینی محاسبه می‌شود. مخازن پایه دیزل اغلب مکمل موتور برق دیزلی هستند و به طور تقریبی مدت زمان خالی شدن ژنراتور را بر اساس ظرفیت تخلیه، تعیین می‌کنند.
لوله‌های سوخت که به موتور ژنراتور منتهی می‌شوند به مخزن متصل هستند. این لوله‌های انتقال سوخت می‌توانند در بالا یا زیر زمین باشند و سوخت را از انبار به موتور منتقل کنند. سیستم سوخت همچنین شامل پمپ‌هایی است که از فشار موتورهای الکتریکی برای کشیدن سوخت از مخزن و تزریق آن به سیلندر موتور استفاده می‌کنند.

هر سوخت اضافی که به سیلندر تزریق نشود به باک باز می‌گردد. در نهایت، بازگشت سوخت به باک می‌تواند اسب بخار موتور را کاهش دهد زیرا سوخت برگشتی دمای بالاتری نسبت به سوخت ذخیره شده دارد. این اتفاق بدیت علت است که گرما را از انژکتورها جذب می‌کند. اگر دما خیلی زیاد شود، سیستم خاموش می‌شود. به دلیل این موضوع مهم، بسیاری از ژنراتورها شامل خنک کننده‌های سوخت هم هستند که به تنظیم دمای سوخت کمک می‌کنند.

موتور

موتور یکی دیگر از عناصر کلیدی در بخش‌های یک ژنراتور است. موتورهای ژنراتور جایی هستند که انرژی شیمیایی رسیده از منبع سوخت به انرژی مکانیکی تبدیل می‌شود.
ژنراتورهای مختلف دارای اندازه موتورهای متفاوتی هستند، که هنگام انتخاب یا سرویس موتور دستگاه خود باید به آن توجه داشته باشید. اندازه موتور مستقیماً با حداکثر توان خروجی ژنراتور که با مقیاس اسب بخار (HP) است، ارتباط دارد. این جنبه به این معنی است که موتورهای بزرگتر می‌توانند مقادیر بیشتری انرژی تولید کنند، در حالی که موتورهای کوچکتر خروجی انرژی کمتری دارند.

موتور ژنراتور
اسب بخار همچنین اهمیت تنظیم دمای مخزن سوخت را با جزئیات بیشتری توضیح می‌دهد. از آنجایی که با توجه به میزان اسب بخار، سوخت برگشتی گرمتر از سوخت باک خواهد بود. پس دمای سوخت ذخیره شده افزایش می‌یابد. به ازای هر 10 درجه که دمای سوخت باک از 100 درجه بالاتر می‌رود، قدرت موتور 1٪ کاهش می‌یابد. مخازن بزرگتر کمتر تحت تأثیر دمای سوخت برگشتی قرار می‌گیرند و در نهایت به موتورهای بزرگتر اجازه می‌دهد تا با اسب بخار بالاتر به کار خود ادامه دهند.

اندازه موتور ژنراتور با میزان تولید شده توسط ژنراتور مطابقت دارد. شرکت ها و صنایع بزرگتر که بیشتر به برق متکی هستند به ژنراتورهایی با موتورهای بزرگتر نیاز دارند.

سیستم خنک کننده و اگزوز

استفاده مداوم از ژنراتور باعث گرم شدن قطعات آن می‌شود. سیستم خنک کننده یک بخش ثابت از هر ژنراتور است که برای تنظیم دمای آن و جلوگیری از گرمای بیش از حد به کار می‌افتد. اکثر ژنراتورها دارای سیستم خنک کننده با هوا یا مایع هستند تا گرمای داخلی را تنظیم کنند.
سیستم‌های ژنراتور خنک‌کننده هوا به گردش هوا متکی هستند تا دمای ژنراتور را با کشیدن هوا از جو و دمیدن آن در داخل ژنراتور پایین بیاورند. یکی از مزایای این نوع سیستم خنک کننده این است که به پمپ آب خنک کننده یا هیچ شیلنگ اتصالی نیاز ندارد. همچنین به دلیل سادگی سیستم مبتنی بر هوا، به نگهداری کمتری نیاز دارد. با این حال، ژنراتورهای هوا خنک در صورت استفاده طولانی مدت می‌توانند بیش از حد گرم شوند که این خود باعث بالا رفتن احتمال از کار افتادن آنها یا آسیب‌های جبران ناپذیر می‌شود.

خنک کننده ژنراتور
سیستم‌های خنک کننده مایع از خنک کننده روغن با رادیاتور و یا پمپ آب برای تنظیم دمای داخلی ژنراتور استفاده می‌کنند. پمپ از شبکه‌ای از شیلنگ‌ها برای توزیع مایع خنک کننده به موتور استفاده می‌کند. این سیستم‌های خنک کننده هزینه بیشتری برای کارکردن دارند و گران‌تر هستند. همچنین، آنها اغلب به توجه و نگهداری بیشتری نیاز دارند زیرا سیستم‌های پیچیده‌تری دارند.

اگزوز ژنراتور
علاوه بر این، از آنجایی که ژنراتورها بخارهای حاوی مواد شیمیایی خطرناک تولید می‌کنند، داشتن سازوکاری برای خروج این گازها ضروری است. سیستم‌های اگزوز ژنراتور به یک لوله دود نیاز دارند که به بیرون ختم می‌شود تا از نقاط ورودی، درها و مناطق پر تردد آنها را دور ‌کند.

سیستم روغن کاری

ژنراتورها مانند هر ماشین دیگری با قطعات متحرکی که دارند به چرخ دنده‌ها و اهرم‌ها متکی است و این قطعات متحرک اغلب اصطکاک زیادی ایجاد می‌کنند. برای اطمینان از اینکه این قطعات می‌توانند به راحتی حرکت کنند، ژنراتورها به روان کننده یا روغن نیاز دارند. روان کننده سیال یا روغنی است که برای جداسازی اجزای داخلی ژنراتور فرموله شده است.

سیستم روغن کاری ژنراتور
در مورد ژنراتورها و موتورهای آنها، رروغنکاری چهار هدف اصلی دارد. اولین مورد این است که یک جدایی بین قطعات متحرک موتور ایجاد می‌کند تا از تماس فلز با فلز جلوگیری کند. همچنین یک لایه روغن ایجاد می‌کند که یک موم ضد گاز بین رینگ‌های پیستون و سیلندر ایجاد می‌کند. علاوه بر این، روان کننده برای حذف گرمای تولید شده توسط موتور کار می‌کند. در نهایت، به تمیز نگه داشتن سطح داخلی موتور کمک می‌کند.
اصطکاک می تواند باعث سایش مکانیکی و کاهش راندمان ژنراتور شود. یک سیستم روغن کاری شده به ژنراتور اجازه می‌دهد تا کار خود را انجام دهد و دوام دستگاه را افزایش دهد.

باتری

باتری ها بخش مهمی از یک ژنراتور دیزلی هستند زیرا برق مورد نیاز دستگاه را برای راه اندازی و روشن کردنش در هنگام قطع برق فراهم می‌کنند. وقتی برق قطع می‌شود و به ژنراتور نیاز دارید، هیچ منبع انرژی دیگری به جز باتری وجود ندارد که دستگاه بتواند از آن استفاده کند. به طور خاص، باتری‌ها انرژی موردنیاز برای استارت موتور و پانل‌های کنترل را تامین می‌کنند. برخی از ژنراتورها حتی یک باتری ثانویه دارند تا در صورت خرابی باتری اولیه از آن استفاده شود.

باتری ژنراتور
از آنجایی که خرابی باتری یکی از دلایل اصلی خرابی ژنراتور است. بنابراین، انجام بررسی های معمول روی باتری ها مهم است. دانستن عمر مفید باتری ژنراتور نیز مهم است. ظرفیت آن‌ها به مرور زمان کاهش می‌یابد و به زیر 80 درصد ظرفیت طبیعی خود می‌رسد. یک قانون کلی در مورد باتری ها این است که شما باید هر 4 سال یکبار آنها را تعویض کنید تا از کارایی و عملکردشان مطمئن شوید.

پنل کنترل

پانل کنترل ژنراتور مجموعه‌ای از اجزاست که جزئیات و پارامترها از جمله جریان، ولتاژ و فرکانس را نمایش می‌دهد. نمایشگرها معمولاً دارای کلیدها یا دکمه‌هایی برای اطمینان از عملکرد ژنراتور و تنظیم آن هستند.
کنترل پنل‌های جدیدتر دارای ماژول‌های قابل برنامه‌ریزی هستند، در حالی که پنل‌های قدیمی بر روش‌های آنالوگ و تنظیم دستی متکی هستند. پانل‌های کنترل دارای یک ریزپردازنده هستند که از ورودی سنسورها برای ارائه بازخورد در مورد ژنراتور در پانل کنترل استفاده می‌کند. این پانل به ژنراتور اجازه می‌دهد تا بر خود نظارت کند و هر فرآیندی که ممکن است نامنظم باشد را مدیریت کند.

پنل ژنراتور

محفظه

هدف اصلی محفظه های ژنراتور محافظت و بی صدا کردن دستگاه است. دو نوع محفظه ژنراتور معمولا وجود دارد: محفظه های ضد آب و محفظه های مقاوم در برابر صدا.
محفظه های ضد آب و هوا از رطوبت و دمای شدید محافظت می‌کنند. با این حال، این محفظه‌ها معمولاً حداقل‌ها را ارائه می‌دهند و هیچ ویژگی خاصی ندارند که آنها را متمایز کند، به جز اینکه احتمالاً شامل روش‌های حفاظتی بیشتر برای آب و هوا هستند.
محفظه‌های ضد صدا هستند و برای کاهش نویز تولید شده توسط ژنراتور کار می‌کنند. ژنراتورها می‌توانند سر و صدای زیادی ایجاد کنند و هر چه دستگاه قدرتمندتر باشد، نویز بیشتری ایجاد می‌کند. این مسئله می‌تواند برای کسانی که در نزدیکی آن هستند آزاردهنده باشد، باعث نقض قوانین شود و یا برای کارگران یا کسانی که در مجاورت دستگاه قرار دارند، مضر باشد.

سخن پایانی

در این مقاله با جزئیات و کارهای بخش‌های مختلف ژنراتور دیزلی آشنا شدیم که می‌تواند به نگهداری اصولی و همچنین استفاده صحیح از ژنراتور کمک کند.

admin
ارسال دیدگاه