- مقدمه
-
نکات ایمنی در استفاده از دریل
-
نکته ایمنی اول- هدف خود را مشخص کنید
-
نکته ایمنی دوم- پوشش ایمنی را فراموش نکنید
-
نکته ایمنی سوم- محکم کاری کنید
-
نکته ایمنی چهارم- دو دستی قطعه را بچسبید
-
نکته ایمنی پنجم- با حوصله و صبور پیش بروید
-
نکته ایمنی ششم- خود را سبک و راحت کنید
-
نکته ایمنی هفتم- آماده سازی محل
-
نکته ایمنی هشتم- دوری از آب و رطوبت
- سایر نکات
مقدمه
هنگامی که از ابزارهای خود استفاده میکنیم و به مسائل و نکات ایمنی توجهی نمیکنیم، خطرات صدمات و آسیبها را به نحوی به جا نمیخریم. مثل خیلی از ابزار دیگر، دریل هم از این قاهدع مستثنی نیست. حتی ممکن است باتجربهترین افرادی که دائما با دریل سروکار داشتهاند با چنین خطرات و آسیبهایی هم مواجه شوند.
به همین دلیل اجرای و توجه به مسائل و نکات ایمنی برای محافظت از سلامتی در جهت به حداقل رساندن خطرات، بسیار حائز اهمیت است.
بنابراین سوال این است که چگونه میتوانید از دریل به نحوی احسنت استفاده کنید و در عین حال احتمال خطر و آسیب را برای خودتان و اطرافیان به حداقل برسانید؟
نکات ایمنی در استفاده از دریل
دریل یکی از ابزارهای پرکاربرد در کارگاههای نجاری و مکانیکی و سایر مشاغل فنی و صنعتی است. دریل یک دستگاه همه کاره است که میتواند برای کارهای مختلف، از سوراخ کاری تا حتی فرزکاری استفاده شود.
با این حال، در حالی که این ابزار میتواند بسیار موثر باشد، درک و رعایت برخی از قوانین ایمنی اولیه هنگام استفاده از آن نیز مهم است. با پیروی از این قوانین ایمنی اولیه، اپراتورها میتوانند از هرگونه صدمات و آسیب احتمالی در هنگام استفاده از دریل پیشگیری کنند.
قبل از رفتن به سمت دریل باید بدانید هدفتان از استفاده آن چیست. با دانستن هدفتان میتوانید دریل و مته مناسب را برای کارتان انتخاب کنید.
نکته ایمنی اول- هدف خود را مشخص کنید
دریلهای بسیار متنوعی با اندازههای متفاوت سه نظام و مته وجود دارند. از جمله دریل برقی، دریل شارژی، دریل چکشی، بتن کن و …، پس سعی کنید با توجه به حجم و کاری که انجام میدهید دریل را انخاب کنید. استفاده از دریل نامناسب علاوه بر پیش نبردن کار، باعث تحمیل هزینه بیشتر، از دست رفتن زمان و افزایش احتمال آسیب و خطر به اپراتور میشود.
نکته ایمنی دوم- پوشش ایمنی را فراموش نکنید
لباس کار ایمنی و لباس های محافظ را فراموش نکنید. برای انجام مته کاری ایمن همیشه از عینک ایمنی استفاده کنید. ماسک تنفسی نیز برای جلوگیری از استنشاق گرد و غبار حاصل از سوراخ کاری است (گرد و غبار حاصل از دریل بسیار برای سلامتی مضر اشت) توصیه میشود. دستکش نیز ابزار بسیار خوبی هستند و اگر دقیقا به اندازه دست شما باشند میتوانند مفید باشند. بنابراین، سعی کنید دستکش هایی با اندازه مناسب انتخاب کنید تا بتوانند از دستان شما در برابر آسیب محافظت کنند.
نکته ایمنی سوم- محکم کاری کنید
مطمئن شوید که سه نظام مته به اندازه کافی سفت و محکم شده است. قبل از شروع سوراخ کاری، مطمئن شوید که مته در سه نظام محکم و به روانی و سهولت کار میکند. در صورتی که سه نظام محکم نشده باشد، علی رغم چرخش سه نظام، مته نخواهد چرخید.
برای سفت کردن مته در سه نظام، ابتدا مته را داخل سه نظام قرار دهید. سپس، گیره سه نظام را سفت کنید تا چند بار صدای کلیک دهد. پس از آن، سه نظام را به عقب بچرخانید تا زمانی که یک صدای کلیک دیگر را بشنوید. وقتی آخرین صدای کلیک را شنیدید، نشان میدهد که مته به طور ایمن در جای خود قفل شده است.
نکته ایمنی چهارم- دو دستی قطعه را بچسبید
قطعهای که بر روی آن کار میکنید را ثابت نگه دارد. برای جلوگیری از هر گونه حرکت در قطعه کار، قبل از شروع مته کاری، آن را با یک گیره سفت و محکم نگه دارید. هرگز قطعه را با یک دست و با دست دیگر قطعه را نگه ندارید. از هر دو دستتان برای نگه داشتن قطعه (در مواقعی که دریل ثابت است) یا نگه داشتن دریل استفاده کنید. با این روش همزمان با افزایش تسلطتان بر روی کار، ایمنی هم افزایش مییابد.
نکته ایمنی پنجم- با حوصله و صبور پیش بروید
فشار زیادی به مته وارد نکنید. اجازه دهید بیشتر کار سوراخ کاری توسط خود موتور انجام شود و باید اینطور هم باشد. با اعمال فشار زیاد، مته دریل ممکن است بلغزد یا موتور آسیب ببیند. بنابراین، تنظیم سرعت مته و میزان فشاری که وارد میکنید بسیار مهم است. این مهم به مادهای که با آن کار میکنید بستگی دارد.
برای مثال، جهت ایجاد سوراخهای ناهموار در هنگام نجاری، قادر خواهید بود فشار و سرعت خیلی زیادی را اعمال کنید. اما با فشار دادن شدید ممکن است احتمال آسیب را افزایش دهید. وقتی سوراخی را میخواهید روی چوب ایجاد کنید، سعی کنید کمی آهستهتر مته را در نقطه مورد نظر به حرکت درآورید. قطعه را تا حد ممکن صاف نگه دارید تا خطر خرد شدن را کاهش یابد.
برای فشار به دستگاه هرگز آنرا بر روی سینه یا چانه خود، جهت افزایش فشار استفاده نکنید.
نکته ایمنی ششم- خود را سبک و راحت کنید
از پوشیدن جواهرات و لباس های گشاد هنگام کار با دریل خودداری کنید. پوشیدن جواهرات، روسری و لباس هایی با آستین بلند و گشاد هنگام کار با دریل خطرناک است. حرکت مته به گونهای است که میتواند اجسام آویزان را گرفته و با خود بچرخاند. این احتمال منجر میشود که وضعیت بسیار خطرناکی پیش آید. چون سرعت چنین اتفاقی بسیار بالا است، احتمال آسیبهای دیگر، غیر از اثبات به مته و دریل بسیار افزایش مییابد. بنابراین، هنگامی که در حال کار با دریل هستید، موهایتان را اگر بلند است ببندید و اگر لباس بلند و گشاد پوشیدهاید، آستینها را بالا بزنید.
نکته ایمنی هفتم- آماده سازی محل
روی سطوحی مانند شیشه، فلزی و امثالهم مته دریل ممکن است بلغزد، بهتر است ابتدا با میخ نقطه موردنظر را مشخص و کمی آنجا را بخراشید، به صورتی که نوک مته در آن قرار گیرد و تکان نخورد. بعد با یک مته کوچک یک سوراخ حفر کنید. پس از آن، سوراخ را با مته اصلی دریل کنید. این کار به شما کمک میکند هم به راحتی سوراخ کاری را انجام دهید و هم کار تمیز و یک دستی حاصل شود.
هنگام کار بر روی کاشی، میتوانید یک تکه کاغذ نیز روی نقطه مورد نظر بچسبانید تا از لیز خوردن مته جلوگیری کنید.
نکته ایمنی هشتم- دوری از آب و رطوبت
وقتی آب روی دریل ریخت، آنرا به سرعت خاموش کنید. اگر آب روی دریل برقی شما ریخت، آن را از برق بکشید. سپس آن را با سشوار صنعتی یا معمولی و یا دمنده حرارتی خشک کنید تا از خطر احتمالی برق گرفتگی یا سوختن ابزار خود جلوگیری کرده باشید.
اگر از دریل شارژی استفاده میکنید، باتری را سریعاً خارج کرده و دستگاه را بگذارید تا خشک شود. لازم میدانیم بگوئیم برخی از برند ابزارآلات دریلهای شارژی ضد آب هم تولید کردهاند.
نکته ایمنی نهم
پایه دریل به عنوان یک راهنما و یک چهارچوب دقیق عمل میکند. زمانی که میخواهید مواد سختی را سوراخ کنید، میتوانید از پایه دریل (استند) استفاده کنید. در مواردی که سوراخ کاری مستقیم و فقط با اتکا به دست دشوار است، یک پایه مته به شما کمک زیادی میکند.
نکته ایمنی دهم
هرگز یک دریل برقی را در حالی که از کابل آویزان است با دست نگیرید و در این حالت آنرا حمل نکنید. این نحوه نگهداری به احتمال زیاد میتواند باعث قطع شدن سیم شود.
نکته ایمنی یازدهم
هنگام استفاده از دریل، سعی کنید کودکان و اطفال را دور از محل نگهدارید. همچنین چه ابزار خاموش یا روشن باشد آنرا دور از دسترس کودکان قرار دهید.
نکات ایمنی دیگر
در این قسمت نکات دیگری از مسائل ایمنی مرتبط با دریل به صورت کوتاه بیان که مخصوصا در هنگام استفاده از دریل ستونی مهم و حیاتی است:
تراشهها و ضایعات را با برس یا جارو جمع آوری کنید.
اجازه دهید مته پس از خاموش کردن، خود به خود متوقف شود. هرگز سعی نکنید سه نظام را را با دست خود نگه دارید.
حتما هنگام سوراخ کاری از عینک ایمنی استفاده کنید.
هنگام سوراخ کردن یک سوراخ عمیق، مته را مرتباً بیرون بکشید تا پلیسه و برادهها خارج شوند و مته را مجدداً روغن کاری کنید.
اگر مته در سوراخ گیر کرد، دستگاه را متوقف کرده و با دست سه نظام را به عقب بچرخانید تا مته آزاد شود.
هرگز دستگاه دریل را در حال کار کردن و روشن بودن تمیز نکنید.
هنگام باز کردن سه نظام جهت تعویض یا خروج مته، سه نظام را تا نزدیک میز پایین بیاورید تا احتمال آسیب در صورت افتادن مته روی میز کاهش یابد.
هرگز سعی نکنید که دریل را در حالی که برق روشن است شل کنید.
هرگز از متههایی که قطر بیشتری از سه نظام دارند یا قطر مناسبی نسبت به آن ندارند، استفاده نکنید. از متههای استاندارد و با قطر مناسب که توسط راهنمای استفاده ابزار توصیه شده است، استفاده کنید.
از مته تمام شده، آسیب دیده یا ترک خودره استفاده نکنید. قبل از استفاده مته را بررسی کنید.
برای مواد در حال سوراخ کاری از مایع برش مناسب استفاده کنید.
قبل از اینکه استفاده از هر نوع دریل ستونی یا پرسی را شروع کنید، دفترچه راهنما را با دقت بخوانید و اجرا کنید.
اگر تازهکار هستید، حتما زیر نظر یک استاد ماهر که تجربه و دانش کار با ابزار را دارد، استفاده و آنرا کنار خود داشته باشید.
سخن پایانی
رعایت نکات و مسائل ایمنی هنگام کار با ابزاآلات برقی و شارژی بسیار حائز اهمیت است. به طور کلی استفاده صحیح و اصولی از ابزار احتمالات خطرات و آسیب را کاهش میدهد. هر چند این احتمال خطر، صفر نیست اما برای سلامتی و حفظ جان نیاز به رعایت این نکات ایمنی و سایر مسائل مرتبط هستیم.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.