چالش‌ها و فرصت‌های صنعت ابزارآلات در ایران؛ گفت‌وگو با مدیرعامل ابزارسرا

چالش‌ها و فرصت‌های صنعت ابزارآلات در ایران

پنل تخصصی گروه رسانه دنیای اقتصاد به همت اتحادیه ابزارفروشان تهران در دومین روز برگزاری نمایشگاه ابزارآلات صنعتی نشستی با موضوع “توسعه تجارت ابزارآلات” با حضور رئیس اتحادیه و بزرگان بازار ابزار برگزار شد.

بازار ابزارآلات در ایران؛ فرصت‌ها و محدودیت‌ها

علیرضا رمزگویان مدیرعامل شرکت ابزارسرا به عنوان یکی از پیشکسوتان بازار ابزار در ایران، با اشاره به جمعیت ۸۸ میلیون نفری ایران و رشد مداوم صنایع داخلی گفت: «ایران از ظرفیت مناسبی برای فروش ابزارآلات برخوردار است. اما اگر بخواهیم به توسعه پایدار دست یابیم، شرکت‌های ایرانی باید نیم‌نگاهی به بازارهای صادراتی نیز داشته باشند.» به گفته ایشان، توسعه صادرات برای تولید کنندگان ابزار، به دلیل تحریم‌های بانکی و محدودیت‌های نقل و انتقالات مالی، همچون عبور از “هفت خوان رستم” است.

وی تاکید کرد که بازار داخلی با توجه به محدودیت‌های واردات و تامین قطعات، برای سرمایه‌گذاری بلندمدت جذابیت کافی ندارد. مهندس رمزگویان با اشاره به پیچیدگی های واردات ابزارآلات از برندهای معتبر بین‌المللی گفت: «تا سال ۲۰۱۸ ابزارآلات باکیفیتی از کشورهای پیشرفته‌ای مانند ژاپن، ایتالیا و آلمان وارد ایران می‌شد؛ اما در شرایط کنونی، بخش عمده‌ای از ابزارها از چین تامین می‌شود که باعث کاهش تنوع و کیفیت در بازار داخلی شده است.»

واردات ابزارآلات؛ از برندهای معتبر تا چالش برندهای چینی

آقای رمزگویان با انتقاد از وضعیت واردات ابزارآلات، به موضوع کیفیت محصولات چینی اشاره کرد و افزود: «بسیاری از تولیدکنندگان داخلی صرفاً ادعای تولید دارند، اما عملاً با مونتاژ قطعات چینی، همان محصول را وارد بازار می‌کنند. این مسئله باعث شده که ابزارها از نظر کیفیت و قیمت یکسان باشند و این یکنواختی، انتخاب مشتریان را محدود کرده است.» وی افزود که افت قدرت خرید و تقاضای بیشتر برای ابزارهای ارزان‌تر، نقش موثری در افزایش سهم برندهای چینی در بازار داخلی داشته است.

تأثیر تحریم‌ها و مشکلات گمرکی بر بازار ابزارآلات

مهندس رمزگویان در ادامه به تاثیر تحریم‌ها و چالش‌های داخلی در تامین ابزارآلات اشاره کرد و گفت: «پس از خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم‌ها، بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده و واردکننده ناچار به قطع ارتباط با برندهای مطرح خارجی شدند. علاوه بر تحریم‌های خارجی، دستورالعمل‌های غیرمنتظره داخلی، طولانی شدن فرآیند تخصیص ارز و مقررات گمرکی نیز مشکلات داخلی را بیشتر کرده است.»

در ادامه وی توضیح داد که مشکلات و مقررات دست و پا گیر گمرکی برای ترخیص کالا از گمرک و  پروسه‌های اداری طولانی و گاها ناکارآمد موجب میشود که فرآیند ترخیص کالا از گمرک خیلی طولانی شود (بعضا تا دو ماه) به عنوان مثال، برای واردات کالا، حتی اگر کالایی یک بار تأییدیه استاندارد را  گرفته باشد،  در صورتیکه وارد کننده بخواهد روز بعد مجدا همان کالا را ترخیص کند، باید از نو همه فرآیند را اول انجام داده و دوباره تاییدیه استاندارد بگیرد.

فقدان استانداردهای کافی در حوزه ابزارآلات

مدیرعامل ابزارسرا به موضوع استانداردهای موجود در حوزه ابزارآلات نیز اشاره کرد و اظهار داشت: «در برخی بخش‌ها مانند تجهیزات گازسوز، استانداردهای لازم تدوین شده‌اند؛ اما در حوزه ابزارآلات صنعتی، این استانداردها به اندازه کافی وجود ندارند و به همین دلیل واردات و استفاده از ابزارهای با کیفیت پایین افزایش یافته است.» وی افزود که این موضوع، تاثیر منفی زیادی بر کیفیت محصولات تولیدی دارد و منجر به کاهش بهره‌وری میگردد.

نتیجه‌گیری: نگاهی به آینده صنعت ابزارآلات

این نشست به خوبی نشان داد که صنعت ابزارآلات در ایران علاوه بر چالش‌های خارجی نظیر تحریم‌ها، با مشکلات متعددی در حوزه سیاست‌گذاری داخلی، استانداردها و واردات مواجه است. مهندس رمزگویان تاکید کردند نادیده گرفتن کیفیت ابزارآلات مسقیما بر کیفیت محصولات تولیدی تاثیر گذار است. این موضوع اهمیت اصلاحات اساسی در سیاست های داخلی و تقویت ارتباطات بین المللی برای توسعه پایدار این صنعت را بیش از پیش نشان می دهد.

این نشست که با حضور مدیران و کارشناسان این صنعت برگزار شد، به خوبی مشکلات و فرصت‌های موجود در صنعت ابزارآلات کشور را برجسته کرد و زمینه‌ای برای بررسی دقیق‌تر این مسائل فراهم آورد.

ghazale behzadpour
ارسال دیدگاه